Zonnepanelen voor camper en caravan

Altijd verzekerd van stroom

Een zonnepaneel op je caravan of camper is ideaal als je altijd en overal van stroom verzekerd wilt zijn. Met de juiste accu en eventueel omvormer ben je niet meer afhankelijk van stroomvoorzieningen op camping- en camperplaatsen. Altijd een volle verbruikersaccu en een werkende koelkast, verlichting en tv.

Zonnepanelen met een hoog rendement

De Dynad zonnepanelen zijn samengesteld uit daglichtcellen met een zeer hoge lichtgevoeligheid. Hierdoor is het gebruik in Nederland ook zeer goed mogelijk. De kwalitatief hoogwaardige daglichtcellen bevinden zich achter speciaal zogenaamd solarglas. Dit glas is hoog lichtdoorlatend, heeft een zeer laag ijzergehalte, is extra gehard en daardoor zeer slagvast. Op dit glas is op een “anti-aging” laag die de veroudering van de cellen voorkomt.

Het is een uiterst degelijk en betrouwbaar paneel, met een hoog rendement, dat onder alle omstandigheden gebruikt kan worden. En verkrijgbaar in maar liefst acht verschillende modellen, dus altijd een passende afmeting of juist vermogen. Maak snel een afspraak bij Caravancenter Peerdeman voor een vakkundige montage.

Zonnepaneel caravan of camper
  • Hoogrendement Dynad zonnepanelen

  • Europese productie, waarbij prestaties daadwerkelijk overeenkomen met opgegeven specificaties.

  • Vakkundige montage

  • Deskundig advies

Meer weten of afspraak maken voor zonnepanelen op je caravan of camper?

Bel of stel je vraag online

Ellen Peerdeman

Ellen Peerdeman

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 2 MB, Max. aantal bestanden: 10.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Welke capaciteit zonnepanelen en accu zijn nodig?

    Voor het bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoe groot de accu, laadregelaar en eventuele omvormer moeten zijn is een inschatting nodig van welke apparatuur je gebruikt en hoe je lang deze apparaten gebruikt.

    Een voorbeeld: je gebruikt met de camper op één dag:

    4 LED lampen 4 watt 16 watt 3 uur
    1 Koffiezet apparaat 800 watt 800 watt 10 min.
    1x Laptop 60 watt 60 watt 2 uur
    1x TV 50 watt 50 watt 2 uur
    1x Waterpomp 46 watt 46 watt 1 uur
    1x Radio 10 watt 10 watt 3 uur

    Als we ook nog uitgaan van

    • Er is geen 220V netwerkaansluiting
    • De laptop, TV, radio en koffiezetapparaat werken op 220v
    • Je gebruikt liever geen generator maar het liefst alles op zonenergie

    Dan kunnen we aan het rekenen.

    Vermogen van de 12 volt naar 220 volt omvormer

    De laptop, TV, radio en het koffiezetapparaat hebben 220v nodig. Als deze alle drie tegelijkertijd aangaan dan is 60W+ 50W + 10W + 800W = 920 watt aan vermogen nodig. In dit geval heb je zeker een omvormer van 1000 wat nodig.

    Berekening capaciteit accu

    Nog een stapje verder. Het vermogen van een accu is aangegeven in Ah = Ampère-uren. Het geeft aan hoeveel Ampère de accu hoe lang kan leveren. Zo kan een 120 Ah accu gedurende 1 uur 120 Ampère leveren. Of 120 uur lang 1 Ampère. En alles waar daartussen zit. Zie het als een emmer water, met een klein gaatje duurt het heel lang voordat de emmer leeg is. Met een groot gat is hij zo leeg.

    Het voltage van een accu is 12 volt.

    En voor wie bij natuurkunde heeft opgelet: Watt = Volt x Ampère. Daarmee kunnen we uitrekenen hoeveel Watt een accu kan leveren bij 12 volt. In het voorbeeld van een 120 Ah accu  is dat 12 volt x 1 uur x 120 ampère = 1440 Watt gedurende 1 uur. = 1400 Wh.

    Maar wat hebben we nu in dit voorbeeld nodig?

    • 4 LED lampen á 4 watt, 3 uur = 48 Wh
    • 1 Koffiezetappraat á 800 watt, 0,16 uur = 130 Wh
    • 1 Laptop á 60 watt, 2 uur = 120 Wh
    • 1 TV á 50 watt, 2 uur = 100 Wh
    • 1 Waterpomp, 46 watt, 1 uur = 46 Wh
    • 1 Radio 10 watt, 3 uur = 30 Wh

    Totaal per dag is nodig 474 Wh

    Omdat, nog steeds, Vermogen (watt) = spanning (volt) x stroom (Ampère) wordt de som:
    474 Wh = 12 volt x 39,5 Ah nodig. Hou daarbij rekening dat een accu tot maximaal 30% ontladen mag worden. Dan heeft u in praktijk 60 Ah accu nodig.

    Hoeveel dagen wil je overbruggen?

    Hoe langer u zonder netstroom wilt kunnen werken, hoe groter de accu's moeten zijn. Voor 2 dagen heb je in dit voorbeeld dus 2x 60 Ah aan accucapaciteit nodig.

    En hoeveel zonnepanelen zijn daarvoor nodig?

    Als er na 2 dagen de zon weer volop schijnt, dan moet de accu in 4 uur weer helemaal worden opgeladen om de komende 2 regendagen te overbruggen.

    We hadden berekend dat 474 Wh per dag nodig is, met 2 dagen is dat 2x 474 Wh = 948 Wh. De capaciteit van de zonnepanelen die hiervoor nodig is, is 948 Wh / 4 uur = 237 Watt.

    Omdat het vermogen van panelen is het in theorie maximaal haalbare vermogen. In praktijk haal je dit niet. We kiezen daarom voor zonnepanelen met wat meer vermogen, bijvoorbeeld 2 stuks van 140 watt. Deze geven samen 280 watt.

    De zonnepanelen

    De capaciteit van een zonnepaneel wordt gemeten in Wattpiek, afgekort Wp. Het is het vermogen van een zonnepaneel onder perfecte omstandigheden. In Nederland is de gemiddelde opbrengst tussen maart en oktober per dag ongeveer gelijk aan 4 uur van de perfecte omstandigheden.

    Een 120Wp zonnepaneel geeft gedurende een dag een opbrengst van 560Wh, en een gemiddelde stroom van +/- 8 Ampère.

    Tot slot: de raadregelaar

    Dan is er ook nog de laadregelaar. Deze moet een vermogen aankunnen van 280 watt vanuit de zonnepanelen.  Met een 12 V accu moet de laadregelaar een stroomcapaciteit hebben van 280 watt / 12 volt = 23,33 Ampère.